Planuri topografice constructii civile

Planuri topografice constructii civile 2018-03-29T15:57:59+03:00

Topografia inginereasca este ramura măsurătorilor terestre care studiază și rezolva probleme legate de studiile inginerești, de proiectare, execuție si exploatare a construcțiilor.

Activitățile topografice sunt strâns legate de lucrările de construcții și se desfăsoară concomitent cu acestea. Problema topografica directa contine in esenta lucrarile topografice care insotesc faza proiectarii constuctiei si se pot concentra in notiunea de „ridicare topografica” a carei produs este planul topografic ce va servi proiectarii.

Problema topografica inversa comporta ansamblul lucrarilor topografice care insotesc in general faza executiei constructiei, iar produsul lor consta in punctele si liniile fixate pe teren conform proiectului, inlesnind astfel executarea constructiei.

Continutul principal al lucrarilor topografice care insotesc procesul de constructie este acelasi, atat la proiectare, cat si la executia constructiei, numai ca ordinea acestor lucrari este inversa.

Ridicarile topografice constau atat in efectuarea lucrarilor de teren cat si a lucrarilor de birou. Lucrarile de teren constau in masuratori cu ajutorul instrumentelor topografice, pentru a obtine unghiuri, lungimi si diferente de nivel.

Lucrarile de birou constau in prelucrarea informatiilor culese din teren (prelucrarea elementelor topografice ala terenului in vederea stabilirii pozitiei reciproce a punctelor din teren), precum si intocmirea planului (raportarea punctelor pe planuri si profile).

Aplicarea proiectului pe teren, comporta lucrari de birou si de teren. Lucrarile de birou cuprind pregatirea topografica a proiectului, care consta in principal in transformarea dimensiunilor elementelor proiectului in elemente topografice corespunzatoare (unghiuri, lungimi, diferente de nivel) precum si intocmirea schemelor celor mai convenabile pentru aplicarea pe teren a proiectului.

Lucrarile de teren comporta trasarea in plan si in inaltime a punctelor constructiilor conform proiectului, iar pentru acestea se folosesc instrumente topo-geodezice, elemente topografice, precum si schemele de trasare obtinute in urma pregatirii topografice a proiectului, produsul final al aplicarii pe teren a proiectului fiind punctele constructiei fixate pe teren.

Beneficiind de aparatura de ultima generatie, de un personal calificat si de seriozitate, putem duce la bun sfarsit orice proiect.

Planul topografic este reprezentarea grafică și convențională, in plan, analogica sau digitală, a unei suprafețe de teren, într-o proiecție cartografică și într-un sistem de referință. În Romănia planul topografic se întocmește ăn sistemul de proiecție Stereografic 1970 si în sistemul de referință Marea Neagra 1975.